Rovat: Vállalkozás

KATA az építőiparban Kiemelt

2022. június 20. hétfő, 08:06

Az építőiparban májusban már 147 ezer regisztrált vállalkozás volt, melyből 84 ezer egyéni, önfoglalkoztató „vállalkozás”. Az utóbbi években meghatározóan a KATA adta adókedvezmény miatt alakultak nagy többségben ezek a vállalkozások.

Gyorsan elérve a 12 millió Ft/év bevételi határt, a családtagok nevére újabb vállalkozói igazolványt kiváltva „szaporodnak”, miközben további szakember, referencia, tőkeerő, újabb vállalkozói ismeretek nem jelennek meg.

Ez a megrendelő megtévesztésére is alkalmas. Sok helyen már csak akkor foglalkoztatnak valakit, ha kiváltja a KATÁ-s vállalkozói lehetőséget, mert így sokkal kedvezőbb a foglalkoztatónak, hiszen semmilyen adót/járulékot nem kell fizetnie a „dolgozó” után. Az ilyen KATA adózású vállalkozásokat mindenképp indokolt lenne a rendszerből kiszűrni. A szabályozásért felelős miniszter is jól látja ezeket a negatív folyamatokat.

Ugyanakkor a kezdő vállalkozásoknál nagy szükség lenne rá továbbra is. Inkább menteni kellene árnyalt megoldással a konstrukciót, amire a BKIK keretein belül tettünk javaslatot, mintsem a negatív folyamatokat előtérbe állítva teljes egészében megszüntetni – hívja fel a figyelmet az ÉVOSZ.

A KATA az ÉVOSZ véleménye szerint úgy maradjon fent, ha az adózás választhatósági kritériumai között nagyobb nyomatékkal jelenik meg a valós vállalkozást alátámasztó feltételek megléte. Az eddigi kritériumokon túl ilyen lehet a vállalkozói ismeretekről szóló vizsgakövetelmény, a minimális tőkeerő a vállalkozás elindításához, az elvárt éves eredmény, a tevékenység végzéséhez szükséges közvetlen jogosultság megléte.


Forrás: ÉVOSZ

Utoljára frissítve: 2022. június 20. hétfő, 15:00
Megjelent: 399 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)