Rovat: Vállalkozás

Még tarthat a lendület 2022-ben is az építőiparban

2022. január 24. hétfő, 11:32

Január 20-án adta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 2022-re szóló előrejelzését, jelentését, melyben az építőipar legfontosabb mozgásait, adatait vizsgálja meg.

Az építőipar kiemelt fontosságú ágazat, teljesítménye az elmúlt években növekvő szerepet töltött be a magyar nemzetgazdaságban és az európai gazdaságban egyaránt. Az Európai Unióban a GDP 10,6%-át állítja elő. A 27 tagállamban az építési piaci termelési érték a 2019. évi 1,324 milliárd Euróról 1,402 milliárd euróra növekedett 2020-ban, ez 5,8%-os növekedés folyó áron. Ugyanebben az évben az ágazat az Európai Unióban 12 700 főt foglalkoztatott, melyek 96%-ban mikro-, kis- és középvállalkozásokban találhatók. Miközben az uniós építőipari termelés értéke 5,8%-kal növekedett, a foglalkoztatottak száma nem változott. Az építőipar több százezer termék és az ezzel kapcsolatos szolgáltatások fontos felhasználója is. Multiplikátor hatása miatt az építőipar teljesítménye nagymértékben befolyásolja a teljes gazdaság alakulását. Az építés a gazdaság pulzusa, növekedése a nemzetgazdaság bővülését jelzi, csökkenő teljesítménye pedig recessziós időszakot vetíthet előre. 

Az építőipari ágazat fontos szerepet tölt be az Európai Unió 2021-2027. közötti fejlesztési stratégiájában, a növekedésre irányuló célkitűzések megvalósításában. Magyarországon az építési-beruházások finanszírozása – különös tekintettel a közösségi megrendelésekre – erőteljesen uniós forrásfüggő. Fontos, hogy Magyarországon az eddigi uniós pénzügyi ciklus beruházásai megerősítsék a gazdaságot, a vállalkozásokat, hogy a későbbiekben a gazdaság adóbefizetései és beruházási- fejlesztési partnersége biztos hátteret adjanak az állami költségvetésnek.

A magyarországi építőipar 2016-tól folyamatosan, látványos növekedési pályán van. A járvány előtti  évben (2019) elérte a gazdasági válság (2008-2014) előtti termelési szintet, ami összehasonlítható áron 4.381,6 Mrd Ft volt. Minden alágazat dinamikusan növelte termelését.

A COVID járvány ideje alatt is folyamatosan dolgozik az építőipar. A járvány elsődlegesen a magasépítési épületépítési munkákat lassította le, és 2020-ban 9,8 %-os termelésvisszaesést eredményezett – az igen magas 2019. évihez mérve.

Alapanyag erőforrás

A tavalyi év nagy kihívása volt a világkereskedelmi árváltozások begyűrűzése a magyar építési piacra is. 

A 48 %-os nagyságrendben import termékeket beépítő magyar építési piacon 15-160 % közötti építőanyag és alapanyag áremelkedések történtek.


Az anyaghiányt a kormányzati intézkedések segítségével sikerült elkerülni, az áremelkedés nem volt kivédhető, jelentős anyagár visszarendezésekre ezidáig nem került sor. A legnagyobb árnövekedést mutató fa-acél-réz és alumínium alapú termékeknél 2021 végéig 10-15 %-os ármérséklődés tapasztalható. Az anyagár változások ellenére az építési kereslet magas szintje 2022 elején is fennmaradt. A járvány hatására ezidáig elhalasztott építési beruházási igények erőteljesen, egyszerre jelennek meg a magyar építési piacon is, aminek eredményeképpen 2022 elején 6,7 %-kal alacsonyabb a szerződésállomány volumene, mint egy évvel korábban volt.

Jelenleg az ágazat 370 ezer főt foglalkoztat, ami mintegy 25 ezer fővel több a járvány előtti foglalkoztatottak számánál. 120 ezer vállalkozás van az ágazatban, melyek nagy többsége mikro- és kisvállalkozás. Az ÉVOSZ által 2021. évre prognosztizált építés- szerelési munkák értéke elérheti a 5.100 Mrd Ft nagyságrendet.


A vállalkozások nagy többségének a kapacitása 80 % feletti lekötöttséggel bír. A közepes és nagy vállalkozások kapacitása csaknem teljesen lekötött. A fizetőképes kereslet további bővülése 2022-ben differenciáltan várható.

A parlamenti választások évében az állami és önkormányzati megrendelések idén visszafogottabbak lesznek. A lakásépítés, lakásfelújítás, az ipari szektor létesítményei és a logisztikai beruházások fogják húzni felfelé az ágazat teljesítését. Az építőipar, beleértve a tervezés, kivitelezés, mérnöki szolgáltatás és üzemeltetés területét, egyaránt növekedési pályán marad várhatóan 2023-ban is, bár üteme jelentősen mérséklődni fog.

Emberi erőforrás

A termelés bővülését szakmunkás- és mérnök-hiányos munkaerőpiaci környezetben kell végrehajtani. Ez hatékonyság növelésére készteti a piacon növekedni szándékozó vállalkozásokat, másrészt a munkaerő magasabb anyagi elismerésére. Az elmúlt években évről-évre átlagosan 8-10 % közötti bérfejlesztés volt az ágazatban. Ennek eredményeként 2021. II. félévben a szakmunkásoknál az átlagkereset eléri a 400.000 Ft-ot, a mérnöki körben 650.000-900.000 Ft között szóródik a munka bonyolultságának függvényében. Összességében azonban a jelenlegi ágazati foglalkoztatotti átlagkereset még mindig csak a versenyszféra 82%-a körül van 340.000 Ft/hó értékkel.

A hazai munkaerőpiacról felvett új munkaerő szakmai képzetlensége rengeteg nehézséget okoz. Az élő munka melletti betanítás, képzés nagy kihívás elé állítja a vállalkozásokat.
 

Még több adat az ÉVOSZ elemzésében ide kattintva olvasható el.
 

Forrás: ÉVOSZ

Utoljára frissítve: 2022. január 24. hétfő, 12:16
Megjelent: 583 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)