Rovat: Vállalkozás

A saját rezsióradíj megállapítása minden építőipari vállalkozás érdeke Kiemelt

2021. december 03. péntek, 09:12

Építőipari minimális rezsióradíj: minden évben rendszeresen felmerül ez a szóösszetétel, ami aztán egy ITM-rendeletben válik valamiféle követendő előírássá, szabállyá. De mi is ez, hogyan történik az elfogadás és mértékének a meghatározása? A rezsióradíjat jártunk körül, iparági szereplőkkel is beszélve.

A portfolio.hu már idén március végén írt arról, hogy az ÉVOSZ megküldte az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak ajánlását a 2021-es minimális építőipari rezsióradíj növelésének mértékével kapcsolatban. Ezekben a hónapokban – bár komoly lezárások volt a pandémia miatt – már elkezdett dübörögni a 3+3 millió forintos otthonfelújítási program, amely láthatóan már ekkor árfelhajtó hatással volt az építőipari anyagárakra. Hogy emiatt-e vagy sem, mindenesetre az ITM végül csak november 19-én hirdette ki, az egyébként ÉVOSZ által javasolt mértékű díjat, amely november 24-én lépett hatályba. Információink szerint ebben az esetben egy november előtti közbeszerzésnél a 2020-as minimális rezsióradíjjal kell számolni.

Mire jó, mire kell a minimális rezsióradíj?

Az általunk megkérdezett iparági szakértők mindegyike azt mondta, a közbeszerzések és egyéb állami, önkormányzati építőipari beruházások miatt szükséges a minimális díj megállapítása, amellyel jól eséllyel ki lehet zárni a „dömpingárakkal” induló vállalkozásokat, amelyek irreálisan alacsony árakat ajánlanak egy-egy építőipari kivitelezési projekt esetében. És ez így rendben is van.

Ugyanakkor egy közbeszerzési szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a vállalkozások saját maguk számára is megállapítanak reális rezsióradíjat, amelyet akár a belső céges rendszerükben dokumentálnak is, egy-egy árajánlatnál akár kellemetlen helyzeteket is könnyebben megoldhatnak. Ez pedig az úgynevezett K-tétel, azaz különleges tétel, amely a közbeszerzésekben megjelenő úgynevezett normatételek közé nem sorolható. Amennyiben azonban egy árajánlatkérő vitatja a megkapott árat, pl. az aránytalanul alacsony ár miatt, bekérheti a cég rezsióradíját is.

Az ÉVOSZ által ajánlott excel-táblázattal ezt könnyedén meg is lehet tenni.
 

Mennyi az annyi?

Ugyanakkor több szakértő is szinte egyöntetűen hozzátette, nemcsak a minimális rezsióradíjakat kellene kiszámolni és kinyilatkoztatni, hanem a reális, valós, ha úgy tetszik, életszerű díjakat is.

Ha megnézzük a minisztériumi táblázatot, amely a rendelet mellékleteként mutatja meg, milyen egyes tételek befolyásolják és milyen mértékben a minimális díjakat, tényleg szembetűnő több sor is, amelyek közül többen elsősorban az alapbér (garantált bérminimumot) hozták fel. Különösen indokolt ez amiatt, ugyanis a munkaerőhiányban szenvedő építőipar folyamatosan emelkedő bérigénnyel találja szembe magát.
 

2021-es minimális rezsióradíj (nettó)

A számított alapbér (garantált bérminimum) mértéke

Az alapbér %-os aránya a teljes rezsióradíjhoz képest

4 530 Ft

1 259 Ft

»28%

 

2021-es reális rezsióradíj (nettó)

A számított alapbér (garantált bérminimum) mértéke

Az alapbér %-os aránya a teljes rezsióradíjhoz képest

6 000 Ft

1 680 Ft

»28%


Ha pedig a rendeletben meghatározott garantált bérminimumhoz arányosítjuk a reális mértéket, akkor így már az építőipari jellemző és beszámítandó bér 292 232  forint lesz, ami már lényegesen közelebb áll a realitáshoz. A fizetések.hu számításai szerint az építőipar és ingatlan iparágban dolgozók bére 284 622 forinttól 704 751 forintig terjed. A KSH adatai szerint pedig 2020-ban az építőipari átlagbérek mértéke havi bruttó 320 692 forint volt.


A diagramra kattintva nagyobb méretben is lathatóak az adatok!A diagramból is jól látszódik, hogy arányában a legnagyobb tételek a bér, az ügyviteli, munkahelyi szervezés, valamint az improduktív órák díjai. Csak ez a három tétel, teszi ki a rezsióradíj majdnem 2/3-át.

Mint ahogyan az egyik szakértő lapunknak elmondta, pont ezért érdemes más megközelítésből értékelni az építőipari nyersanyagárak drasztikus növekedését, ugyanis látható, hogy az építőipari vállalkozások bérkiáramlása bír a legerősebb hatással a rezsióradíjak mértékére. Márpedig a szektort is érintő munkaerőhiány miatt logikusan emelni kell a béreket. Egy építőipari vállalkozó elmondta, ő maga is meglepődik, amikor kőművesek nettó 600 ezer forint bérigénnyel jelentkeznek a cégnél, ráadásul nem fogadják a próbaidő kikötését sem.

Mindenesetre érdemes minden építőipari vállalkozásnak megállapítania a saját, reális rezsióradíját, amely nemcsak egy esetlegesen felmerülő ajánlattételi viták esetében hasznos, de megkönnyíti az ellenőrizhető, pontos, nemkülönben gyors árajánlatok megadását, ami egy fokozott fejlesztési, beruházási időszakban, mint a mostani, különösen fontos lehet.

Utoljára frissítve: 2022. január 12. szerda, 11:42
Megjelent: 1577 alkalommal
Értékelés:
(1 szavazat)