Nyomtatás
Rovat: Vállalkozás

Építőipari helyzetkép: óvatosak a lehetséges megrendelők Kiemelt

2020. június 29. hétfő, 07:26

„Merre tart az építőipar? Építőipari helyzetkép koronavírus-járvány első hulláma után” címmel tartott előadást Szarka László a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke, a MÉGSZ által szervezett ReSTART magyar épületgépészet című online konferencián.

– Még mindig szép számokat láthatunk – utalt a KSH legfrissebb statisztájára a szövetség elnöke, de hozzátette: a dinamika már megbicsaklott, stagnáló piaci helyzetben érkezett a koronavírus-járvány. A meglévő szerződésállomány közel 16%-kal alacsonyabb, mint egy éve, emiatt is várhatóan a következő időszakban alacsonyabb lesz a termelés. Ezt követően a jelenlegi piaci helyzetről beszélt az építőanyag-gyártók, a -kereskedők és a kivitelezők szemszögéből. Szarka László úgy látja, a gyártók gyorsan és rugalmasan reagálták le az új helyzetet, és az óvintézkedéseket is gyorsan meglépték. A kiszállítás folyamatos volt, bár a fuvarkapacitások szűkösek voltak, egyes épületgépészeti termékeknél ez problémákat is okozott.

Áprilistól jelentkeztek már problémák, márciusban „betárazás” volt, főként a generál kivitelezők esetében – mondta, ugyanakkor adataik szerint a kereslet várhatóan meg fog ugrani. Míg a lakossági felújítási szegmens (főként a kisebb munkák) jelentősen megugrott, de nagy projektek kitolódtak.

– A fehér falazati anyagoknál stagnálás tapasztalható, de intő jel az iparág számára, hogy az égetett, kerámia termékeknél és cseréptermékeknél jelentős, 15%-os csökkenés van, és csökkentek a hőszigeteléssel kapcsolatos termékek vásárlása is – emelte ki Szarka László. Az épületgépészeti termékeknél változó volt a forgalom, de az megállapítható, hogy az euro-forint árfolyam miatt inkább drágultak a beszerzések.

Az elnök szerint egyértelműen megállapítható, hogy a magánerős családi házas felújításoknál a többség sokkal óvatosabb lett, és ezzel együtt 29%-kal csökkent az aktivitás-befejezés mutató értéke a hazai építőiparban. – Ha ez a tendencia folytatódik, akkor folyó áron 15%-kal csökkenhet majd az éves építőipari teljesítmény, a lakásépítésekben erős zsugorodás tapasztalható, és az ingatlanfejlesztők „behúzták a kéziféket” – ismertette az újabb adatokat.


Szarka László előadásában kiemelte, hogy nagyon kevés lakossági épületenergetikai fejlesztés történik, és bár a lakosság szeretné a felújítást, de az óvatos hozzáállásnak „köszönhetően” várhatóan csak később lehet ez az építőipar húzóágazata.


A teljes előadás a ReSTART online konferenciáról a MÉGSZ youtube-csatornáján nézhető vissza.

Utoljára frissítve: 2020. június 29. hétfő, 07:31
Megjelent: 1001 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)
Címkék:

Kapcsolódó cikkek