Változást lengetett be az ITM a napelemes elszámolásban

2020. október 20. kedd, 09:41

A hazai áramhálózati rendszer elavult, és ez komolyan érinti a napelemes rendszereket is. Ez egy ITM-közleményből derült ki, amely komoly változásokat sejtet a jelenlegi háztáji napelemes rendszerek elszámolásában, 2024-től.

 

Megszűnik a szaldó-elszámolás

A jelenlegi modell szerint a háztartási napelemes rendszerek tulajdonosai és az illetékes áramhálózati cég évente egyszer számolnak el egymás felé, mégpedig ún. szaldó elszámolással. Ez azonban az ITM-közlemény szerint három év múlva megszűnik.

Adni, venni „valamilyen áron”

A jelenlegi, a hálózati cég számára kötelező átvétel és betárolás helyett az lesz – írja az ITM-E közleménye -, hogy az éves, szaldó alapú elszámolást bruttó elszámolás váltja fel. Vagyis: amennyi pillanatnyi fölösleget termel majd egy háztartási erőmű, azt is köteles lesz átvenni a hálózati cég, de azt majd valamilyen áron teszi meg – hogy aztán, ha szükséges, a napelemes termelő (most már fogyasztóként) tőle visszafelé vásárolt áramért pedig majd valamilyen más árat fizessen. Valójában ez a forgatókönyv csak annyira drámai, amennyire sikerül majd az illetékes hatóságnak, illetve a jogalkotónak e területet ésszerűen szabályozni; például: elejét kell venni az aránytalan torzulásoknak.
 

A napi.hu érdekes cikkében szó van még a rezsicsökkentés „következményeiről”, a korszerűtlen áramhálózatról, valamint a jövőbe mutató „energia-sharing” (energiaközösségek) lehetőségeiről, piaci hatásairól.
 

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.
 

Megjegyezés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye itt olvasható el. A napi.hu október 20-án, reggel publikálta cikkét, azonban ez a minisztériumi cikk jelenleg elérhetetlen, sőt, még az ITM hivatalos oldala is. Amint újra elérhetővé válik, olvasható lesz a cikk.

Utoljára frissítve: 2020. november 15. vasárnap, 15:52