SolarEdge - nagyobb hozam, költséghatékonyan

2018. október 10. szerda, 12:27

A sorba kapcsolt teljesítményoptimalizálókra (amelyek külön a napelem modulokra csatlakoznak) és az inverterre. Ez a hatékonyságnövelő rendszermegoldás és az intelligens optimalizálók alkotják a SolarEdge rendszer stabil alapjait.

Működésfigyelés, távoli hibafelismerés és kezelés

A napelemek modulszintű monitorozása lehetővé teszi a teljesítmény folyamatos, felhő-alapú távfelügyeleti rendszerrel történő nyomon követését. Így igény szerint akár a teljes rendszer aktuális állapotáról bármikor átfogó elemzés készíthető, az adatok pedig mind számítógépről, mind pedig  okostelefonról vagy tabletről lehívhatóak.

Mivel a monitoring rendszer segítségével minden egyes napelem külön ellenőrizhető, ezért bármely rendszerhiba azonnal észlelhető.

Ez a fajta működés-megfigyelés nem csak teljes körű adatszolgáltatást képes nyújtani a napelem modulok és az inverter teljesítményéről, hanem a folyamatos és nagy felbontású feszültségmérésnek köszönhetően bármilyen, a rendszer hálózatán észlelt eltérésről vagy veszélyről valós idejű figyelmeztetést is küld.

 

 

A SolarEdge továbbfejlesztett „DC Safety Solution” (röviden „SafeDC”) biztonsági mechanizmusa világszerte megfelel a legújabb biztonsági előírásoknak.

Minden egyes panel beépített életvédelmi- és biztonsági mechanizmussal van ellátva (SafeDC funkció), melynek köszönhetően, ha a váltóáramú (AC) oldalon a feszültség megszűnik (áramszünet, karbantartás vagy tűzoltás esetén), akkor a magasfeszültségű egyenáramú (DC) oldal automatikusan biztonságos szintre csökkenti a napelemtől érkező string-feszültséget (optimalizálónként 1V-ra).  

Így tehát vészhelyzet vagy tűz esetén, amikor leválasztják az ingatlan áramellátását (AC), az inverter leáll és a teljesítményoptimalizálók is csak 1-1V feszültséget adnak le, vagyis megáll a termelés, és az épületen belül nem marad az egyenáramú kábelben nagyfeszültség.

 

 

A SafeDC bekapcsolása/üzembe helyezése:

  1. Az inverter alján lévő piros DC kapcsoló kikapcsolása, vagy az AC oldali betáplálás megszüntetése az első lépés. Az inverter ekkor jelet küld az optimalizálóknak és leáll a termelés.
  2. Meg kell várni, amíg a feszültség a DC oldalon biztonságos 120V alá csökken. (Ez az adat leolvasható az LCD kijelzőről, azonban ha a teljes hálózat leáll és a kijelző nem működik, akkor ebben az esetben várni kell 3-4 percet a következő lépés végrehajtása előtt.)
  3. Ezek után már szerelhető a DC oldalon a rendszer. Biztonságosan széthúzhatóak a napelemes csatlakozások, hiszen a string feszültség a veszélyes érintésvédelmi feszültség alatt marad.

Amennyiben az Önnél telepített napelemes rendszer nem SolarEdge technológiát használ, de szeretné az előnyeit élvezni, akkor ezt a későbbiekben is orvosolni lehet. Régi inverterét nem kell cserélni, okosítsa rendszerét a teljesítményoptimalizálók utólagos integrálásával és egy úgynevezett SolarEdge Safety & Monitoring Interface egység telepítésével.

 

cikk és a képek forrása: napelem.blog.hu Az eredeti cikket ide kattintva találja.

Címkék: