Rovat: Rövid hírek

Jobban kellene figyelni a fűtési szektor légszennyezésének csökkentésére Kiemelt

2020. november 22. vasárnap, 16:22

Nem csak a klímaváltozás megfékezése, de a helyi légszennyezettség csökkentése érdekében is kulcsfontosságú, hogy magasabb tempóra váltson a fűtési szektor légszennyezésének csökkentése – írja jelentésében többek között a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).


A dokumentumban hansgúlyozzák, a villamosenergia- és a szállítási szektor mellett a terület eddig kevesebb figyelmet kapott, a következő években így nem várható áttörés a probléma kezelésében. A koronavírus-válság esélyt kínálhat az érdemi változtatásra, azonban a megoldáshoz olyan kérdésekkel is foglalkozni kellene, mint például a fogyasztói tudatosság hiánya.
Hozzáteszik, a döntéshozóknak foglalkozniuk kell a fogyasztói tehetetlenség és a tudatosság hiányának kérdéseivel, az ösztönzők ellentmondásainak felszámolásával, de a fosszilis energiahordozók részben a járvány miatt alacsony árszintjének a megújulók versenyképességére gyakorolt negatív hatásaival is. Ezeken túl a változást a területtel távolabbról összefüggő olyan egyéb intézkedések is előmozdíthatják, mint például a fából történő építkezés támogatása Finnországban, ami a ma még csak energiaintenzíven előállítható cement iránti igényt mérsékelheti.


A IEA jelenését a portfolio.hu dolgzta fel, ami ide kattintva olvasható el.

Utoljára frissítve: 2020. november 22. vasárnap, 16:29