Rovat: Rövid hírek

Megjelent a Siemens új digitális szelepkiválasztó csúszkája Kiemelt

2019. június 16. vasárnap, 10:52

Épületgépész tervezők és kivitelezők körében régóta használt, népszerű segédletek az ún. szelepkiválasztó csúszkák. Ezekkel a kompakt de ugyanakkor komplex információkat tartalmazó kis eszközökkel akár egy építkezés helyszínén könnyedén ki lehet választani vagy akár csak ellenőrizni lehet egy szabályozó szelep méretet/típust, vagy akár a nyomásesés értéket is.

 

A most megjelent legújabb Siemens elektronikus szelepkiválasztó csúszka bármikor könnyen elérhető a siemens honlapján keresztül, megjelenése megegyezik egy manuális csúszka képével (a megszokott módon kezelhető) és használatával a Siemens teljes szelepválasztéka (egyik oldal menetes szelepek, másik oldal karimás szelepek) kiválasztható.

 

Kezelése nagyon egyszerű: A kép jobb felső sarkában lévő gombokkal a csúszka nagyítható/kicsinyíthető (1,), illetve a karimás és menetes szelepek között átfordítható (2,). A csúszka felső sávjának elhúzásával a Q, ∆T és ∆P értékekből a szükséges kvs érték meghatározható (3,), majd végül az alsó sávot a meghatározott kvs értékhez csúsztatva az egyes szelepcsaládokból az adott kvs értékű pontos szelep cikkszám kiírható. A jobb alsó sarokban lévő ? ikonra kattintva, az alkalmazható szelepmozgatók is megtekinthetők, a legfontosabb műszaki paramétereikkel együtt (5,).

A szelepkiválasztó csúszka linkje: http://www.hqs.sbt.siemens.com/gip/hq/webapps/ventilschieber/index.html

A szelepkiválasztó csúszka elérhető a Siemens szelepek honlapján is: www.siemens.hu/szelepek