Rovat: Rövid hírek

Ipari Nap erőműves hangulatban

2016. október 19. szerda, 09:36

Talán az összes eddigi sikerét felülmúlta az október 13-án immár hatodik alkalommal megrendezett Ipari és Technológiai Szakmai Napunk, melyet a Kelenföldi Erőműben tartottunk. Pánger László MÉGSZ-alelnök levezetésével a délelőtti programban szép elismerést arattak a Henkel, a Bepatek, az SB-Controlls, a KSB, a Danfoss és a Rehau munkatársainak ipari és technológiai tárgyú előadásai.

Ezt követte Horváth Tibor igazgató előadása az irányításával működő erőműről, amelyet hozzáértő szakemberek kalauzolásával másfél órás bejárás keretében is részletesen megismerhettünk. Az erőmű munkatársai igen aprólékosan és szemléletesen mutatták be az erőmű technikai érdekességeit, fejlesztésének főbb állomásait. A ma már 102 éves, cseh tulajdonban lévő, földgázüzemű hőerőműnél, mivel a karbantartást is kiszervezték, csak 51 munkatárs dolgozik – egykor a létszám az ezret is meghaladta. Télen a kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés során 82%-os hatásfokot is elérnek, és mintegy 40 ezer lakás távfűtéséhez szolgáltatják a hőt.

Az erőmű épületeiben és területén dicséretes módon megőriztek számos fontos ipari emléket. A korabeli épületek eredeti megjelenésükben igazi ipari és építészeti értékek. Az egyik kiürített gépcsarnok műszaki múzeumként berendezve ad helyet az egykor alkalmazott, speciális erőművi gépeknek, szerelvényeknek. Az 1930-ban épített világhírű, art deco stílusú, üvegkazettás mennyezettel ellátott villamosvezérlő teremben 2005-ig dolgoztak (az irányító berendezések természetesen idővel változtak benne). A fotóinkon is szereplő különleges terem követendő példája a mérnöki munka igényességének és szépségének. Külön érdekesség, hogy az erőmű legmagasabb kéménye, amely messziről is jól látható a városban, és idővel az erőmű szimbólumává vált, ma már nincs kazánra kötve. Mivel lebontása bonyolult és drága műszaki feladat, mobilszolgáltatók jelentős kapacitású berendezései kaptak helyet rajta.

A rendezvény szponzorai a Danfoss és a Rehau voltak (lásd hirdetéseiket a következő oldalon!).

Előadtak és kiállítottak:

 

Utoljára frissítve: 2016. november 11. péntek, 09:01