A Magyar Királyi Pénzügyminisztérium radiátorai kerültek a PTE múzeumi sarkába

2022. október 11. kedd, 11:16

A PTE Épületgépész- és Létesítménymérnöki Tanszéken nagyon fontosnak tartjuk az épületgépészeti emlékek felkutatását, megóvását és bemutatását, ezért az Épületgépészeti Múzeum kihelyezett tárgyaiból már korábban kialakítottunk egy múzeumi sarkot tanszéki tárgyalónkban. Most újabb darabokkal bővült ez a kis kiállítás, mert a múzeumtól 3 db öntöttvas radiátort kaptunk – tájékoztatta lapunkat a tanszék vezetője.

A radiátorok 120 évvel ezelőtt a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium számára készültek. A homlokfelületükön látható díszítések egyediek, ezek a radiátorok csak a minisztérium 1901-1903 közt épült épületébe építették be. Az egykori kivitelező neve is ismert, a fűtési rendszert Pöhlmann Hugó és Kurz szerelte – írta Baumann Mihály.

 

A radiátorok felújításában egyébként helyi cégek is jelentős segítséget nyújtottak. Így a GLT DELTA Kft. munkatársai homokszórással megtisztították a felületeket, majd a KÖRBER Hungária Gépgyártó Kft. egy eltört lábat meghegesztett és a felületeket lefestette, hogy tartósan szépek maradjanak a radiátorok.


Utoljára frissítve: 2022. október 11. kedd, 11:21