Evosoft irodaház: automatizált kényelem energiatakarékosan

2022. június 20. hétfő, 14:39

2021 januárjában nyílt meg a szoftverfejlesztéssel foglalkozó evosoft Hungary Kft. új, budapesti székháza, amely a vállalat több mint 1.600 munkavállalója számára teremt a digitalizáció követelményeinek is megfelelő munkahelyet. Az épület tulajdonosa, a GTC Magyarország egy olyan épületet tudhat magáénak, mely az energiatakarékosságot elősegítő és környezetbarát technológiáknak köszönhetően kiérdemelte a LEED Gold környezettudatossági védjegyet.

 

 

A 22.000 négyzetméteres komplexum épületfelügyeleti rendszerének kialakítását a Siemens Smart Infrastructure Building Products területének szoftvereivel és eszközeivel valósították meg. A legfőbb cél az volt, hogy az épületautomatizációs ökoszisztéma biztosítsa a dolgozók számára a lehető legmagasabb komfortérzetet, a lehető leggazdaságosabb működés mellett. Ennek eredménye lett a Siemens DESIGO termékcsaládon alapuló rendszer, amely a DESIGO CC szoftver és a DESIGO PX elemek segítségével egy olyan komplex, irodaházra szabott integrált felügyeleti megoldást kínál, amely intelligens helyiségszabályozással egybekötve az EN 1532 szabványhoz képest jelentős, 15-25%-os energiamegtakarítást tud elérni.

 

 

A több száz helyiség árnyékolási, hűtési-fűtési, valamint világítási rendszere harmonizáltan működik annak érdekében, hogy mindig a körülményeknek megfelelően biztosítsák a bennük tartózkodók számára a lehető legmagasabb komfortot, az épületüzemeltető számára pedig az optimális működtetés révén a lehető legkedvezőbb energiafelhasználást. A rendszer képes akár a helyiséget érő napsütés mértékét is figyelni, megfelelő szintre állítani a belső világítást és hőfokot, majd a levegő CO2 szintjét figyelve kellő mennyiségű friss levegővel biztosítani az optimális légminőséget is.
Az irodaház helyiségeit a járványhelyzet miatt változó mértékben használják a bent dolgozók, így fontos a valós idejű jelenléti érzékelők használata. Amennyiben egy iroda kiürül, energiatakarékos módra vált a rendszer, amely képes megkülönböztetni a tartózkodás típusát is: hosszabb jelenlétnél nem csak a világítást, hanem a hűtő-fűtő rendszert is magasabb komfortfokozatra kapcsolja. Természetesen minden időszakhoz rendelhető alapbeállítás is, amely az aktuális szükségleteknek megfelelően manuálisan, a helyiségből módosítható. Az iroda biztonságának megteremtésében is részt vesznek a Siemens eszközei: az irodaház tűzjelző, beléptető és vagyonvédelmi rendszerét is a cég szállította. Ez igény esetén szintén integrálható az épületfelügyeleti rendszerbe.
Az irodaház építésekor az e-mobilitás kiszolgálása is szempont volt: a garázsban helyett kapott tizenkét 22 kW teljesítményű harmadik generációs Siemens VersiCharge töltőberendezés. Különlegességük, hogy Modbus kapcsolaton keresztül integrálhatók az épületfelügyeleti rendszerbe, így valós időben monitorozhatóakká válhatnak, és a töltési jogosultságot biztosító töltőkártyák távoli kezelését is megkönnyítik.

 

 

A Siemens termékeivel kialakított, továbbá a PROVIM Professzionális Villamos Megoldások Kft., valamint az SBT Automatika Kft. által telepített komplex épületfelügyeleti rendszer jó példa arra, hogy miként lehet egy modern irodaház tereit hatékonyan automatizálni.Siemens
A Siemens AG az iparra, az infrastruktúrára, a közlekedésre és az egészségügyre összpontosító technológiai vállalat. A Siemens olyan technológiákat hoz létre, amelyek valódi értéket teremtenek ügyfelei számára az erőforrás-hatékonyabb gyáraktól, a rugalmasabb ellátási láncoktól, az intelligensebb épületektől és hálózatoktól a tisztább és kényelmesebb szállításig, valamint a korszerű egészségügyi ellátásig. A valós és a digitális világ ötvözésével a Siemens lehetővé teszi ügyfeleinek, hogy átformálják iparágaikat és piacaikat, ezzel átalakítva emberek milliárdjainak mindennapjait. A Siemens többségi részesedéssel rendelkezik a tőzsdén jegyzett Siemens Healthineers vállalatban, amely az egészségügy jövőjét alakító, világszerte vezető orvostechnológiai szolgáltató. Ezenkívül a Siemens kisebbségi részesedéssel rendelkezik a Siemens Energy-ben, amely globális vezető a villamosenergia-szállítás és -termelés terén.
A 2021. szeptember 30-ával zárult gazdasági évben a Siemens-cégcsoport 62,3 milliárd euró árbevételt és 6,7 milliárd euró adózás utáni eredményt ért el, valamint világszerte mintegy 303.000 munkavállalót foglalkoztatott. További információk a https://www.siemens.hu/ címen érhetők el.

 

A cikk és a kép forrása: Siemens Zrt. Kommunikáció

Utoljára frissítve: 2022. június 21. kedd, 14:55