Frissült a XII. Országos Kéménykonferencia programja

2022. január 16. vasárnap, 17:05

A Kéményjobbítók Országos Szövetsége 2022-ben 12. alkalommal rendezi meg Kecskeméten az Országos Kéménykonferenciát, melynek időpontja: 2022. március 24-25.

 

Mint azt a Szervező Bizottság nevében Dr. Barna Lajos elmondta, a konferencia mottója „az égéstermék elvezetés kialakítása az érvényes építési előírásoknak és a környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően”. Hozzátette, a konferencia tervezett témakörei átfogják az égéstermék-elvezetés aktuális kérdéseit, az aktuális jogszabály háttér és a vonatkozó szabványok bemutatásától kezdve a konferencia időpontjában érvényes előírásoknak megfelelő égéstermék elvezetőkig, a tervezés, a kivitelezés és a jóváhagyás aktuális kérdésein át a levegőminőség javítására szolgáló intézkedésekig.

A konferencia fővédnöke Prof. dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke.
 

A tervezett szakmai program

A kiállítás megnyitásának időpontja március 24. csütörtök 9 óra. A megnyitón a résztvevők beszámolót hallhatnak a 2020. évi konferencián kiosztott CO-érzékelők követésének tapasztalatairól, valamint füstérzékelőket adnak át civil szervezetek képviselőinek.

Fél tízkor nyitják meg a konferenciát, ezt követi a Meszléry díjak átadása.

A 10 órakor kezdődő plenáris ülésen az Agrárminisztérium, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság előadói tájékoztatást adnak a szakmát érintő és érdeklő kérdésekről, valamint a résztvevők előadást hallhatnak az EuroSkills/WorldSkills szerepéről a hazai szakképzésben és tehetség-gondozásban, az épületgépészet területén.

Az ebédszünet és a kiállítás megtekintése után következő előadások meghallgatása a mérnökök számára az előírt szakmai továbbképzés teljesítését jelenti.

 

Az előadások témái

– Az európai és magyar szabványosítás helyzete és az égéstermék-elvezetők kialakítását, méretezését érintő fontosabb témái.

– Energiatakarékos épületek tüzelőberendezéseinek levegőellátása.

– A gyűjtőkémények méretezésének kérdései.

– Az új energetikai előírások 2022-es bevezetésének hatása a lakossági tüzelőberendezések és kémények alkalmazására.

– A megfelelő légellátás hiányából fakadó egészség-károsodás okai és következményei.

– Kéményépítés Németországban, a kéményseprő szerepe és felelőssége a kéményépítésben.

A kéményválasztással kapcsolatos elemzés.
 

A március 25-i előadások témái

– A HungAIRy LIFE integrált projekt tevékenységei és a lakossági szilárdtüzelés fenntarthatósága.

– A fatüzelésű berendezések beépítésének szabályozása, a kályha és az égési levegő méretezés kérdései.

– A fűtőművi kaszkád égéstermék-elvezetés kialakítása Németországban.

– A modern kéménytechnika vívmányai.

– A gyűjtőkémények átalakításával kapcsolatos tapasztalatok.

– A kéményseprő munka gyakorlati kérdései.

A szakmai előadásokat a Kecskeméten megvalósult fatüzeléses fűtőmű bemutatása és Guttmann Szabolcs építész, Kolozsvár: Mesék meséje épített környezetünkről című előadása színesíti.

A konferencia résztvevői a korábbiakhoz hasonlóan ajánlásokat adhatnak le, amelyek közül a támogatást kapott ajánlásokat a Kéményjobbítók Országos Szövetsége továbbítja az illetékes kormányzati és szakmai szervekhez.

Az eseményen bemutatják a szakma múltját is, így az érdeklődők megtekinthetik a Kéményseprő Múzeum és az Épületgépészeti Múzeum kiállítását. A Média Sarokban pedig lehetőséget biztosítanak az épületgépészeti és energetikai szaklapok elérhetőségére, valamint az írott és elektronikus sajtó képviselőivel való kapcsolatfelvételre.

A kétnapos esemény részletes programfüzete innen tölthető le!


A szakmai program az Agrármisztérium, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Mérnöki Kamara, a Bács-Kiskun Megyei Mérnöki Kamara és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával valósul meg.

Utoljára frissítve: 2022. március 15. kedd, 20:54