Gépészeti kivitelezők: elkerülhetők a komoly kártérítések, íme a „varázsmondat”

2021. november 10. szerda, 14:18

A közelmúltban számos jogvita és jelentős kártérítési perek kiindulópontja volt, hogy egy hidegszigetelési rendszerbe nem kerültek be a megfelelően méretezett csőbilincsbetétek. A kicsapódó és lecsöpögő kondenzvíz kárt okozott. A perek során nem egyszer bebizonyosodik, hogy a technológia kivitelezőnek fel kellett volna hívni a megbízó figyelmét a csőbilincsbetétek alkalmazásának szükségére és az ezzel járó többletköltségekre. Van megoldás!

 

Tény, hogy ha a hűtő, klíma vagy ipari hűtőcsövek tartóbilincsei nem szigeteltek, az energiaveszteségen túl a hideg csöveken kicsapódó kondenzvíz hatással van az alatta lévő terekre és berendezésekre, az elektromos, berendezésekről, akár gyártósorokról nem is beszélve. mutatott rá a helyzetre a legnagyobb hazai, de Európa-szerte is meghatározó csőbilincsbetéteket gyártó vállalkozás, az Isoflex vezetője.
Polyák Tamás hozzátette: "az is tény, sőt létező perek tapasztalata, hogy ha a szakszigetelő az ajánlatkészítés során „elfelejti” jelezni a szakszerűtlen technológiai szerelést, és létrejön a kondenzáció, őt fogják okolni és kártérítésre kötelezni. Ez minden érintettnek kellemetlen."

 

 


Ezt elkerülendő, a szigetelőnek érdemes a beadott ajánlatba minden esetben beleírni, hogy „Hűtőköri csőbilincsbetét hiánya esetén nem vállalok (vállalunk) garanciát jegesedésre, kondenzáció létrejöttére.” Ez az egy mondat már rengeteg kellemetlenséget előzhet meg.

 

 

Mindez természetesen akkor releváns, ha egyébként megvalósult a szakszerű, légtömör szigetelés, megfelelő a szigetelőanyag falvastagsága, és minősége is. A helyzet megoldására elég a fenti mondat, amit a technológiai kivitelezőnek és a szakszigetelőnek, kivitelezőnek érdemes még az előzetes megbeszéléseken elmondani, majd, ha szükséges, feltüntetnie az ajánlaton. A vezető rámutatott: "a kifejezetten erre tervezett csőbilincsek nemcsak energetikai szempontból fontosak, de párazárók is, aminek sok esetben még nagyobb a jelentősége."

 

Az eszközöket az Isoflex bármilyen, akár egyedi méretekben is készíti (a sztenderd méretek raktáron vannak), és tőlünk nyugatabbra már kötelező beépíteni ezeket. A végükön lévő, öntapadós felületekkel hőhídmentesen illeszthetők az alkalmazott, a szintetikus kaucsuk és purhab csőhéjakhoz. A csőbilincsbetétek applikációja nem igényel szakképzettséget, ami az építőipar jelen viszonyai között nem elhanyagolható szempont.

További információ:

Isoflex
Tóth Ferenc
üzletágvezető
+36 70 390 7143
www.isoflex-europe.eu
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Utoljára frissítve: 2021. november 11. csütörtök, 16:00