Magyar Energetikai Társaság: a fiatal mérnököknek felelősségük van a fenntarthatóságban

2020. szeptember 05. szombat, 06:46

A Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozata idén 24. alkalommal szervezte meg a Magyar Energetikai Társaság (MET) éves konferenciáját, a Magyar Energia Szimpóziumot (MESZ). A konferencia központi témája: Új kihívások és innovációk – az ifjúság szerepe az energetikában.

 

Az előadások többsége a hazai villamos-energia termelés hosszútávú, ugyanakkor fenntartható biztosításának kérdéseit járta körül. Délelőtt elsősorban a hazai villamosenergia-termelés gerincét évtizedek óta biztosító Paksi Atomerőmű aktuális kérdéseivel ismerkedhettek meg a résztvevők, továbbá első kézből, dr. Süli Jánostól, a Paks 2 tervezésért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztertől ismerhették meg a fejlesztés jelenlegi állását. A konferencián ezen kívül szó esett az elektromobilitásról, a hálózati rendszerirányításról és a hazai energiastratégia és árampiac változásairól.

A konferenciát Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke és Zarándy Pál, a MET elnöke nyitotta meg. A találkozón csaknem száz diák és egyetemi oktató vett részt a Magyarországról és a Kárpát medence magyarlakta területeinek egyetemeiről. A járványhelyzet miatt a konferencia idén online térben zajlott.
 

A természeti erőforrások megőrzése az Alaptörvény része

– A MET és a Magyar Mérnöki Kamara együttműködése azt is elősegíti, hogy az egyetemről kikerülő mérnökök a magyarság és a szakmaiság iránti elkötelezettséggel segítsék az energetikai problémák megoldását – mondta köszöntőjében Zarándy Pál a Magyar Energetikai Társaság (MET) elnöke.

– A fiatal energetikus mérnökre az a feladat vár, hogy az ökológiai lábnyomunk csökkenése mellett is fejlődhessen a villamosenergia termelése és felhasználása. Felelősséget kell vállalniuk a fiatal mérnököknek, de különösen az energetikusoknak annak érdekében, hogy az új mérnökgeneráció az emberiség túlfogyasztásának lassítása érdekében a lehető legjobb megoldásokat találja meg – ezt már Nagy Gyula, az MMK elnöke mondta, aki hozzátette: – A természeti erőforrások megőrzése olyan felelősség, amelyet az Alaptörvény mindenki számára előír, de a mérnökök, energetikusok talán mindenki másnál többet tudnak tenni ennek érdekében.

A Kamara elnöke beszélt arról is, hogy az MMK támogatja a mérnöki munka megbecsülésének növelését, így a maga eszközeivel segíti a mérnökutánpótlást is. Ezért a Magyar Mérnöki Kamara támogatja a fiatal mérnökök találkozóit, és ezzel is felhívja a figyelmet a mérnökutánpótlás fontosságára.

10 éves a MET Ifjúsági Tagozata

A Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozatát 2010-ben a Magyar Energetikai Társaság alapította a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanuló energetikai mérnök hallgatók egy csoportjával. Az Ifjúsági Tagozat célja, hogy egyetemi képzésen felüli tapasztalatokat, ismereteket adjon át a mindenkori tagok számára. A tagság létszáma az elmúlt években jelentősen megnőtt, és számos pártoló tag (egyetemet végzett, iparban elhelyezkedett) segíti a munkát. A csapatban az energetikai mérnöki szak legkülönbözőbb szakirányain tanulók mellett fizikus, környezetmérnök, jogász és terméktervező hallgatók is dolgoznak.


Fotóillusztráció: RAEng_Publications from Pixabay

Utoljára frissítve: 2020. szeptember 05. szombat, 07:13