Gyártás, logisztika, ipari épületek a Rehau szakmai napon

2016. augusztus 19. péntek, 07:31

Ezzel a címmel rendezte meg a már hagyományosnak tekinthető szakmai konferenciáját a Rehau, ezúttal a témával összhangban a Millenáris park egyik, az egykori Ganz Villamossági Gyár emlékét őrző csarnokában.

 

Az elhangzott előadások ennek megfelelően az ipari épületek mai igényeknek megfelelő létesítésével kapcsolatos, legtágabb értelemben vett építészeti szempontokat ismertették, legfontosabb kritériumnak tekintve az épület tényleges rendeltetésének való megfelelést, a fenntartható, energiahatékony üzemeltetési feltételek megteremtését és az optimális munkateljesítményhez szükséges belső komfort biztosítását.

Szebellédi Tamás üzletágvezető bevezető köszöntőjében ismertette a Rehau törekvéseit, amivel gyártmányaikkal az emberi tevékenység és az emberi környezet fenntarthatóságát célzó, energiahatékonyan üzemeltethető épületek létesítését segítik.

Az ipari épületek magyarországi történetét áttekintve értékelte dr. Dobai János docens (BME) az ipari épületek külső megjelenésének és az épületbe tervezett gyártási folyamatok összhangjának kérdéseit, amelyek az ipari forradalom idején még az örökkévalóságnak épített ipari épületektől az un. flexibilis és high-tech épületeken át a ma is divatos eldobható, az „épphogy szükséges” kivitelű épületekig vezettek.

Dr. ifj. Kistelegdi István docens (PTE) megvalósult terveken mutatta be, hogyan jelenik meg az esztétikai, építészeti minőség egy, a belső komfortot is a legmagasabb szinten megvalósító okos ipari épületben.

Az ipari létesítmények részére, az energiahatékonysági törvény és a végrehajtásáról szóló 122/2015. Kormányrendelettel előírt energetikai audit céljáról és tartalmi követelményeiről tartott ismertetést dr. Magyar Zoltán docens, tanszékvezető (BME). Kiemelte, hogy az auditnak mért és visszakövethető adatokra kell épülnie, a teljes életciklusra vonatkozó költségelemzéssel. Tartalmaznia kell a beruházást nem igénylő (1 éven belül megtérülő) javaslatok mellett a támogatás nélkül is elvárható, valamint a reálisan csak támogatással megtérülő, költségigényes beruházást igénylő javaslatokat.

Csomai Miklós vezető tervező (MBT04 Kft.), A technológia hatása az épületgépészeti rendszerekre című előadásának legfontosabb eleme az volt, hogy az épületet energetikai szempontból egyetlen egységként kell kezelni és az aktuális igényeknek megfelelően irányítani.

Színes, gyakorlati példákkal illusztrált előadásokat hallhatott a nagyszámú résztvevő még a Rehau által ajánlott ipari padlófűtési rendszerekről (Lászlófi András), az ipari környezetben keletkező hulladékhő hasznosításának lehetőségeiről (Gáti György, LG Elektronics) és a Hidrofilt Kft. gyártó üzemében végrehajtott, a technológiát kiszolgáló épületenergetikai rendszer korszerűsítéséről (Bangó Zoltán, Hidrofilt Kft.)
Az ipari épületekben alkalmazható nyílászárók energiahatékonysági szerepéről és választékáról számolt be Obermayer Balázs (Rehau Kft.). A munkakörnyezetnek a munkateljesítményre való jelentős hatására tekintettel mutatta be Erdei Sándor (Rehau Kft.) az irodai környezet és a szabadidős terek kialakítására ajánlott építészeti megoldásokat és a Rehau akusztikus rendszereit.
Mucsi Ádám (Rehau Kft.) az ipari épületek épületgépészeti és technológiai rendszereit kiszolgáló csővezetéki elemekről tartott színes bemutatót.
Záró előadásként hallhattuk Szebellédi Tamás ismertetőjét az energiahasznosítást segítő talajszondákról és a talaj-levegő hőcserélőkről, valamint a PE-Xa anyagú távvezeték rendszerekről.

A kitűnően előkészített és megszervezett rendezvény igen sok szakmabeli érdeklődését felkeltette, kivitelezőkkel, tervezőkkel, beruházókkal, üzemeltetőkkel és egyetemi oktatókkal is lehetőség nyílt személyes tapasztalatcserére és az elhangzottak értékelésére.

Várjuk a folytatást!

Gyárfás Attila, ügyvezető elnök
Magyar Épületgépészek Szövetsége

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Utoljára frissítve: 2017. máj. 24. szerda, 14:26